Forum dyskusyjne strony ArchitekturaCiechanowa.pl
Rozmawiamy o historii oraz o aktualnych zmianach w przestrzeni naszego miasta.
Nie jesteś zalogowany na forum.

Strony: 1
Czy przy wymianie żarówek halogenowych H7 można dotykać szkła gołymi rękami? Słyszałem że nie ale nie wiem czy to prawda i dlaczego.
To prawda i jest ku temu konkretny powód techniczny a nie miejska legenda. Żarówki halogenowe pracują w bardzo wysokich temperaturach bo włókno wolframowe rozgrzewa się do ponad 2000 stopni Celsjusza a bańka szklana osiąga kilkaset stopni podczas pracy. Tłuszcz z palców który zostaje na szkle bańki ma inny współczynnik rozszerzalności cieplnej niż szkło kwarcowe z którego jest zrobiona żarówka. Podczas pierwszego nagrzania po wymianie tłuszcz powoduje lokalne naprężenia termiczne na szkle co skutkuje pęknięciem bańki albo znacznym skróceniem żywotności żarówki. Wymieniane żarówki H7, H1, H4 i podobne halogeny zawsze bierzesz przez szmatkę, papierowy ręcznik albo rękawiczki. Jeśli przypadkowo dotknąłeś bańki, przetrzyj ją izopropanolem przed montażem. LED i żarówki z normalnym szkłem dotykać można bez problemu, zasada dotyczy tylko halogenów z kwarcową bańką. Przy zakupie żarówek zwróć uwagę na typ na https://autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz- … 10611.html
Strony: 1