Architektura Ciechanowa - forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne strony ArchitekturaCiechanowa.pl
Rozmawiamy o historii oraz o aktualnych zmianach w przestrzeni naszego miasta.

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

#1 05-11-2025 13:39

jamli
Użytkownik
Data rejestracji: 06-11-2024
Liczba postów: 146

Jakie dokumenty są naprawdę potrzebne do kwalifikacji na leczenie biol

Czy ktoś może napisać konkretnie, co trzeba mieć przygotowane, żeby zostać zakwalifikowanym do leczenia biologicznego? Słyszę sprzeczne informacje – jedni mówią, że trzeba zbierać wszystkie papiery, inni że tylko lekarz coś wypisuje. Jak to wygląda z praktyki?

#2 13-11-2025 13:39

Ghosta
Użytkownik
Data rejestracji: 04-04-2025
Liczba postów: 95

Odp: Jakie dokumenty są naprawdę potrzebne do kwalifikacji na leczenie biol

Czytając "wszystkie papiery" proszę nie myśleć, że komukolwiek będzie potrzebny stos Pani historii leczenia. Tego naprawdę nikt nie będzie czytał, a tym bardziej wysyłał do konsylium w Warszawie. To, co potrzeba, to od lekarza prowadzącego dermatologa lub (i) reumatologa prosty papier: leczy się od – do dzisiaj, nieskuteczne to, to i to, brak reakcji leczniczej organizmu, nietolerancja na... i tak musi być to w systemie NFZ zamknięte. Kwalifikacja nie potrzebuje stosów dokumentów, tylko to, co w niej wskazane. Te warunki są dostępne na stronach NFZ. Jeśli w międzyczasie ktoś ma problem ze skórą głowy, to dobrze sprawdza się zestaw Psorisel – szampon, emulsja i płyn:
https://gemini.pl/zestaw-verdelove-psor … ml-9083265

choć wiadomo, że to tylko pomocniczo, żeby przetrwać do leczenia.

#3 14-11-2025 12:43

Smers
Użytkownik
Data rejestracji: 01-04-2025
Liczba postów: 21

Nie "historia leczenia", bo takich to każdy miałby na stosy, ale przynajmniej dwa nieskuteczne leczenia lekami wskazanymi w procedurze kwalifikacji do leczenia biologicznego lub ich nietolerancją. Zależy też, czy wnioskuje się z punktu reumatologii, czy dermatologii. Ps. Jeżeli leczenie dotychczasowe było w ramach NFZ (odkąd jest w systemach NFZ), to lekarze widzą. Jeśli prywatnie, to każdy lekarz zobowiązany jest wystawić potwierdzenie lub wydać historię choroby, ale to nie ma sensu – lepiej orzeczenie lekarza od kiedy, czym i np. nieskutecznie itd. Ja do czasu kwalifikacji używałem emulsji Psorisel na noc, żeby chociaż skóra głowy była spokojniejsza, bo sterydów nie chciałem już dokładać.

choć wiadomo, że to tylko pomocniczo, żeby przetrwać do leczenia.
488440048-1249672030133108-8974865215481746521-n.jpg

#4 14-11-2025 12:45

ponet
Użytkownik
Data rejestracji: 06-11-2024
Liczba postów: 92

U mnie dwa trzy leki były. Wszystko od lekarzy na NFZ.

Stopka

Forum oparte na FluxBB