Forum dyskusyjne strony ArchitekturaCiechanowa.pl
Rozmawiamy o historii oraz o aktualnych zmianach w przestrzeni naszego miasta.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Cześć, mam pytanie o umowy. Niedawno podpisałem umowę, ale teraz stwierdzam, że niektóre warunki są dla mnie niekorzystne i nie chcę ich realizować. Zastanawiam się, co mogę zrobić w takim przypadku, bo umowa wydaje się być zawarta na długo, a ja się czuję trochę oszukany, bo nie wszystko zostało jasno określone. Czy mogę zrezygnować z tej umowy, czy muszę dotrzymać wszystkich warunków?
Wiesz co, to zależy od konkretnej sytuacji i warunków umowy. Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli umowa została zawarta na piśmie, to nie możesz po prostu jej zerwać, chyba że byłyby w niej zapisy, które pozwalają na rozwiązanie umowy wcześniej, np. w przypadku niezadowolenia z jej realizacji. Jeśli takiej klauzuli nie ma, to musisz albo dotrzymać warunków, albo spróbować negocjować z drugą stroną, żeby te warunki zmieniono. W przypadku gdybyś poczuł się oszukany, to możesz zawsze sprawdzić, czy umowa nie została zawarta z naruszeniem przepisów prawa cywilnego. Zawsze warto w takich przypadkach skonsultować się z prawnikiem, który pomoże znaleźć najlepsze rozwiązanie. Możesz także poczytać więcej na ten temat, szczególnie w zakresie prawa cywilnego, pod tym linkiem https://lexliber.pl/prawo-cywilne
Ostatnio edytowany przez jamli (07-03-2025 13:42)