Architektura Ciechanowa - forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne strony ArchitekturaCiechanowa.pl
Rozmawiamy o historii oraz o aktualnych zmianach w przestrzeni naszego miasta.

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

#1 03-09-2025 07:53

Ghosta
Użytkownik
Data rejestracji: 04-04-2025
Liczba postów: 59

Pompa ciepła

Planuję montaż pompy ciepła. Jakie marki polecicie no i jakie urządzenia warto jest wziąć pod uwagę?

#2 03-09-2025 10:48

ponet
Użytkownik
Data rejestracji: 06-11-2024
Liczba postów: 72

Odp: Pompa ciepła

Mam powietrzną Stiebel Eltron i jestem mega zadowolony. Finansowo, cała instalacja wyszła jakieś 4-5k więcej niż kocioł na pellet ale nie musiałem stawiać garażu do magazynowania pelletu i nie musiałem robić "zetki" do kotłowni. Mam rekuperację i szczelny montaż okien, nie chciałem robić dziury w ścianie dla powietrza do pieca. Mam komin, więc zawsze mogę zrobić lekką modernizację i postawić kocioł. Grzeję od listopada. Dom 110m2. Nie mieszkamy jeszcze ale utrzymuję w domu temperaturę między 20,5 - 21 stopni, ciepła woda na 30-35 stopni. Taką temperaturę mam obecnie w domu i jest ok, temperatura wody pójdzie pewnie na 40-45 stopni ale sterowanie czasowe grzania wody w Stieblu jest spoko, więc da się wysterować w okresach kiedy chcemy mieć ciepłą wodę. Z podlicznika wychodzi, że najwyższe dobowe zużycie zimą wynosiło ok 28kwh (przez jakieś 2-3 dni kiedy były największe mrozy). W styczniu, gdzie średnia miesięczna temperatura wg imgw była ok -0,3 stopnia (jakieś 0,9 stopnia wyższa niż wieloletnia średnia), więc taka taka standardowa, lekko cieplejsza polska zima, to pompa zużyła 512kwh. Zapłaciłem rachunek 445 zł przy taryfie G11. Luty 259 zł. marzec 294zł. Listopad i grudzień pomijam, bo byłem w trakcie ocieplania stropu i pompa potrafiła połknąć 50 kwh. Jak nawet cena prądu wzrośnie x1,5 to nadal będę zadowolony. Jak prąd jeszcze bardziej podrożeje, to wtedy będę się zastanawiać co dalej.

No i od siebie polecam kontakt z nimi:
https://wentek.pl/pompy-ciepla.html

Firma profesjonalnie montuje pompy ciepła i powinnni dobrać rozwiązanie.

Stopka

Forum oparte na FluxBB